Εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων συστήνει τον εμβολιασμό κατά της γρίπης σε όλα τα άτομα αυξημένου κινδύνου. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας «όταν το εμβόλιο χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά την επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση>>
Στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου ανήκουν και οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, όπως η ΧΑΠ, και αυτό γιατί οι λοιμώξεις αναπνευστικού που θα προκληθούν, αν νοσήσουν με τον ιο της γρίπης, μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα όπως και την θνητότητα σε ασθενείς με ΧΑΠ, ποσοστά που είναι σημαντικά αυξημένα σε υγιή πληθυσμό. Προς το παρόν, ορισμένες μόνο μελέτες έχουν δείξει σημαντική μείωση των παροξύνσεων σε ασθενείς με ΧΑΠ στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά της γρίπης, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Επίσης, έχει αναφερθεί πως ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης ισχαιμικής καρδιακής νόσου σε ηλικιωμένους ασθενείς με ΧΑΠ. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, ο εμβολιασμός της γρίπης σε επαναληπτικές επαναλήψεις συνίσταται για τις ομάδες κυρίως για τον περιορισμό των λοιμώξεων και την αποφυγή παροξύνσεων.
Στη χώρα μας το αντιγριπικό εμβόλιο είναι τετραδύναμο και κυκλοφορεί με δύο εμπορικές ονομασίες: Fluarix tetra και vaxigrip tetra, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας πρέπει να χορηγείται στις εξής κατηγορίες ατόμων:
-
Άτομα άνω των 60 ετών
-
Ασθενείς με ΧΑΠ ή ασθενείς που εμφανίζουν άσθμα
-
Ασθενείς με νεφροπάθεια
-
Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων
-
Ασθενείς με μεταβολικά σύνδρομα (σακχαρώδης διαβήτης κ.α.)
-
Ασθενής σε ανοσοκαταστολή
-
Ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις
-
Ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία
-
Ασθενής με νευρολογικά – νευρομυικά προβλήματα
-
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2 και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ)
-
Γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
-
Εσώκλειστες ομάδες (στρατός, μοναστήρια, φοιτητές αστυνομίας, ιδρύματα και προσωπικό αυτών)
-
Άνθρωποι που έρχονται σε συστηματική επαφή με ζώα κυρίως πτηνά και χοίρους (κτηνίατροι, εκτροφείς)
Τέλος σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί ότι τα αντιγριπικά εμβόλια στη χώρα μας συνταγογραφούνται και χορηγούνται εντελώς δωρεάν. Ο εμβολιασμός είναι σημαντικός καθώς η γρίπη προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα δηλαδή το ίδιο ακριβώς σύστημα στο οποίο πάσχει ο ασθενής με ΧΑΠ. Φυσικά η έμπρακτη αγάπη και το ενδιαφέρον μας στους οικείους που πάσχουν από ΧΑΠ προϋποθέτει και τον εμβολιασμό μας, ασχέτως αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή όχι. Σημαντική λεπτομέρεια στις συστάσεις του ΕΟΔΥ είναι ότι δεν αρκεί ο εμβολιασμός να γίνεται μόνο σε ευπαθείς ομάδες αλλά και στα άτομα που φροντίζουν ευπαθείς ομάδες.
Εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου.
Ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου περιορίζει την εμφάνιση παροξύνσεων ενώ προστατεύει από την εκδήλωση πνεύμονίας σε πάσχοντες με ΧΑΠ. Την κατάλληλη χρονική στιγμή και το απαραίτητο σκεύασμα για τον εμβολιασμό μας θα προτείνει ο ιατρός που μας παρακολουθεί. Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται η χορήγηση του 20-δύναμου συζευγμένου πολυσακχαριδικού πνευμονιοκοκκικού εμβολίου PCV (PCV20) μόνο ή το 13-δύναμο PCV (PCV13) ακολουθείται ένα χρόνο μετά από το 23-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο PPSV ΧΑ για όλους τους ασθενείςVPPS2 (PCV20). Σημαντικός ρόλος στην επιλογή του εμβολιασμού παίζει και η προσφορά, αλλά αυτό που κρίνει και πάλι ο κατάλληλος ιατρός.
Τέλος σύμφωνα με τις οδηγίες του GOLD, όσοι ασθενείς, που για ποικίλους λόγους, δεν εμβολιάστηκαν κατά την εφηβεία τους έναντι του ιού κοκκύτη, της διφθερίτιδας και του τέτανου, πρέπει άμεσα να το κάνουν. Η τακτική χορήγηση εμβολιασμού κατά του έρπητα ζωστήρα κρίνεται ακόμη αναγκαία για όλους τους ασθενείς με ΧΑΠ.
Πηγές
1. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, 2023. Global Strategy for the Diagnosis, Management, and Prevention f Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Νέα Υόρκη: Gold Copd.
2. Musher, DM & Rodriguez-Barradas, MC, 2023. Πνευμονιοκοκκικός εμβολιασμός σε ενήλικες. [Ηλεκτρονικό] Διαθέσιμο στο: https://www.uptodate.com/contents/pneumococcal-vaccination-in-adults/print [Πρόσβαση 24 09 2024].
3. Poole PJ, Chacko E, Wood-Baker RW, Cates CJ. Εμβόλιο γρίπης για ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Cochrane Database Syst Rev. 2006 Jan 25;(1):CD002733. doi: 10.1002/14651858.CD002733.pub2. Ενημέρωση σε: Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jun 26;6:CD002733. doi: 10.1002/14651858.CD002733.pub3. PMID: 16437444.
4. Βλέπε KC. Εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκοκκου σε ενήλικες: Μια αφηγηματική ανασκόπηση των θεωρήσεων για την εξατομικευμένη λήψη αποφάσεων. Εμβόλια (Βασιλεία). 2023 27 Απριλίου 11(5):908. doi: 10.3390/vaccines11050908. PMID: 37243012; PMCID: PMC10223523.
5. Yue H, Zhang M, Xing L, Wang K, Rao X, Liu H, Tian J, Zhou P, Deng Y, Shang J. Η επιδημιολογία και τα κλινικά χαρακτηριστικά της συνλοίμωξης του SARS-CoV-2 και των ιών της γρίπης σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19. J Med Virol. 2020 Νοε. 92(11):2870-2873. doi: 10.1002/jmv.26163. Epub 2020 6 Ιουλίου. PMID: 32530499; PMCID: PMC7307028.