Τι είναι ο covid-19;
Ως covid-19 (Coronavirus disease – 2019) αποκαλούμε το νόσημα το οποίο προκύπτει μετά από επαφή, και κατ’ επέκταση λοίμωξη, ενός ατόμου με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. O SARS-CoV-2 υπάγεται στην κατηγορία των κορωνοϊών που φέρουν ως γενετικό υλικό ένα μονόκλωνο RNA. Ο κορωνοϊός ωστόσο δεν είναι ένας καινούριος που εμφανίστηκε ξαφνικά. Έχουν εκδηλωθεί διάφορες επιδημίες με κορωνοϊό, όπως αυτή το 2003 που είχε προκληθεί η επιδημία SARS από τον SARS-COV-1 και τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Αραβική χερσόνησο από τον MERS-CoV.
Ο covid-19 έκανε την εμφάνιση του στη χώρα μας το 2020 σπέρνοντας τον φόβο και την ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους, ασθενείς και υγιείς. Οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, είχαν να ανησυχήσουν παραπάνω για το πόσο η συγκεκριμένη λοίμωξη θα τους επηρεάσει και αυτό γιατί έχουν προηγηθεί πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι λοιμώξεις γενικά ενεργούν πιο επιβαρυντικά σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα απ’ ό,τι υγιή πληθυσμό. Ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η συνεχής αναταραχή που υφίσταται το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς με αναπνευστικά προβλήματα.
Οι ασθενείς με ΧΑΠ ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Ευπαθή» ή «ευάλωτη» ομάδα αποκαλούμε την κατηγορία ασθενών η οποία, σε περίπτωση λοίμωξης από covid-19, έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης επιπλοκών από τη νόσο. Φυσικά η επικινδυνότητα ποικίλει ανάλογα με τον βαθμό – στάδιο της ΧΑΠ που ανήκει στον ασθενή. Σαφώς, ο ασθενής με ήπια ΧΑΠ κινδυνεύει λιγότερο από εκείνον με έντονη οξυγονοεξαρτώμενη ΧΑΠ. Κύριο μέλημα αποτελεί, οι ασθενείς με ΧΑΠ, να διατηρήσουν την εκδήλωση της νόσου σε σταθερά επίπεδα χωρίς την εμφάνιση επιπλοκών, λαμβάνοντας σωστά και συστηματικά τη φαρμακευτική αγωγή τους. Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, μία εξ΄ αυτών το ARDS (σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας), είναι από τις πιο επικίνδυνες επιπλοκές και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία διασωλήνωσης ασθενών με covid-19.
Συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός:
Πυρετός
Βήχας
Δύσπνοια
Κόπωση
Ανοσμία
Διάρροιες
Συμπτώματα εκδήλωσης παρόξυνσης λόγω λοίμωξης.
Ο ασθενής με ΧΑΠ θα πρέπει να προσέξει και να ενεργήσει άμεσα επικοινωνώντας με τον ιατρό του σε περίπτωση εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων. Όλα τα παρακάτω συμπτώματα φανερώνουν παροξύνσεις λοιμώδους αιτιολογίας και μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Τι πρέπει να κάνουν οι πάσχοντες με ΧΑΠ κατά την περίοδο της πανδημίας covid – 19;
α) Παραμονή στο σπίτι (αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις)
β) Τηρούμε πιστά τα μέτρα υγιεινής (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, χρησιμοποιούμε ατομικά σκεύη και εργαλεία)
γ) Αποφεύγουμε τις στενές επαφές με οικεία πρόσωπα (φίλους, γείτονες, εγγόνια)
δ) Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ιατρού μας και συνεχίζουμε την φαρμακευτική μας αγωγή
ε) Χρησιμοποιούμε συσκευές CPAP ή BI-PAP και μόνο σε περίπτωση λοίμωξης από covid – 19 συνιστάται η διακοπή του και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών
στ) Αν λαμβάνουμε ανοσοκατασταλτικά, ενημερωνόμαστε από τον ιατρό μας για πιθανή αλλαγή της αγωγής
Κάθε ασθενής οφείλει κάθε νεοεμφανιζόμενο σύμπτωμα που παρατηρεί να το γνωστοποιεί στον ιατρό που τον παρακολουθεί ώστε να παρθούν έγκαιρα αποφάσεις. Τέλος, τόσο οι ασθενείς όσο και ο υγιής πληθυσμός θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα που συστήνει ο ΕΟΔΥ και να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις σε πολυσύχναστους χώρους για να προστατευτούμε οι ίδιοι και να προστατέψουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Πηγές:
Awatade NT, Wark PAB, Chan ASL, Mamun SMAA, Mohd Esa NY, Matsunaga K, Rhee CK, Hansbro PM, Sohal SS, Εκ μέρους της Asian Pacific Society Of Respirology Apsr Copd Assembly. Η σύνθετη συσχέτιση μεταξύ ΧΑΠ και COVID-19. J Clin Med. 2023 31 Μαΐου 12(11):3791. doi: 10,3390/jcm12113791 . PMID: 37297985; PMCID: PMC10253799.
Gerayeli FV, Milne S, Cheung C, Li X, Yang CWT, Tam A, Choi LH, Bae A, Sin DD. Η ΧΑΠ και ο κίνδυνος κακών αποτελεσμάτων στον COVID-19: Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. Κλινική Ιατρική. 2021 Μαρ, 33:100789. doi: 10.1016/j.eclinm.2021.100789 . Epub 2021 18 Μαρτίου. PMID: 33758801; PMCID: PMC7971471.
Kwok, WC, Chau, CH, Tam, TCC et al. Αποτελέσματα μεταξύ ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια μετά από ανάλωση μόλυνσης από COVID-19 διαφορετικής βαρύτητας. Sci Rep 14, 13881 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-024-64670-9
University of Meryland Medical System, 2022. COVID and COPD. [Διαδικτυακό]
Διαθέσιμο στη διεύθυνση: https://www.um